Pályaorientációs nap

NA, MI A PÁLYA?” – PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP A DEÁKBAN

2017. október 20-án Pályaorientációs napot tartottunk az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskolában.
A célunk az volt, hogy a gyerekek megismerkedjenek néhány szakmával, de mindezt nem papírforma-ízben, hanem a szakemberektől ellesve, a felmerülő kérdéseikre választ kapva. Szerencsére ehhez olyan szakembereket találtunk, akik szívesen vállalták, hogy szakmájukat bemutatják, a helyszínen dolgoznak benne, és a gyerekeknek is adnak feladatokat, ahol kipróbálhatják ügyességüket az adott szakterületen. Az időjárás is kedvezett a programnak, így a diákok zavartalanul próbálhatták ki a különböző szakmák feladatait.
A gyerekek kezdeti bizonytalanságát oldotta, hogy a megnyitó után minden szakmai képviselővel a helyszínen egy rövid interjút készítettünk, és megkérdeztük őket a szakma szépségeiről, előnyeiről, esetleges hátrányairól. A tanulóink így élőben hallhatták a „szakik” véleményét az általuk választott szakmáról, ami mondhatom, hogy mindegyiküknél hivatássá nőtte ki magát. A felsősöknek a délelőtt folyamán az Ady Szakképző rendészetis tanulói olyan bemutatót tartottak, amiben az általános iskolások is aktívan részt vehettek. Aki akarta, kipróbálhatta, milyen érzés szőnyegre kényszeríteni az ellenfelet – alapvető önvédelmi technikával.
Mivel a rendezvénynek nagyon széles korosztályt kellett kiszolgálnia, ezért az alsós osztályok külsős helyszíneket látogattak meg, és ott tekinthették meg az adott szakmához kapcsolódó tevékenységeket, gépeket. Így járhattak a kicsik egy pékség falain belül, egy olyan konyhában, ahol minden óriásokra van méretezve és megnézhették, hogy milyen egy kombájn egészen közelről. Az iskola udvarán mentő, tűzoltó és rendőrautók is várták a gyerekeket, akik megnézhették az autókat, és a bennük rejlő felszereléseket. Nagyon köszönjük a szakembereknek a támogatást, ami adott esetben nem csupán a szaktudásukat jelentette, hanem több esetben anyagot is hoztak a kipróbálandó feladathoz.
A program jó hangulatban telt, mindenki épülésére szolgált. Köszönetünket fejezzük ki segítőinknek, akik nélkül a program nem valósulhatott volna meg: Tóthi Misának, Tóthi Dávidnak, Tóthi Máténak (víz-, gáz- és központi fűtés szerelő), Horváthné Bihari Szilvinek, Szabó Józsefnének (varrónő), Papp Zsanettnek (fodrász, sminkes), A FLEX munkatársainak: Izsó Renátának és Eőri Zoltánnak (HR,műszerész), Molnár Áginak és munkatársának, Poklos Kingának (virágkötő), Krem Gábornak (villanyszerelő), Városi Attilának (ács), Kissné Herczeg Anikónak és a Vályit képviseli diákoknak (kőműves, szakács), Szabó Sándornak és Révész Gergőnek (autószerelő), Kiss Lászlónak és mentős kollégájának (Tamási Mentőállomás), Dubóczki Balázs tűzoltóparancsnoknak és kollégáinak (Tamási Tűzoltóság), Szalai Ágnesnek, Alimov Zsoltnak és Barna Tibornak (Tamási Rendőrkapitányság, Iregszemcse KMB Iroda), Bíró Pálnak (TmRfk Bűnmegelőzési Alosztály), és a szekszárdi Ady Endre Szakképző Iskola és Kollégium pedagógusának, Szepesi Dávidnak, a rendészeti szakos diákjainak, a Kreszl Dávidnak, Kreszl Zsoltnak (Kreszl Pékség), Erdélyiné Tecának (Erdélyi Farm), Horváthné Szilvinek, Németh Ágnesnek (Iregszemcse Nefelejcs Óvoda és Közétkeztetési Konyha), a Tamási Tankerület munkatársainak.

Szirbik AnitaHozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz