Kirándulás a Tengermelléknél!

A „Határtalanul” program segítségével az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói öt napos kiránduláson vettek részt Horvátországban. A túrán az intézmény 65 iregszemcsei, magyarkeszi és felsőnyéki tanulója vett részt két Határtalanul pályázat (HAT-KP-1-2021/1-00885, HAT-KP-1-2021/1-000878) keretében.

A Határtalanul program arra ad lehetőséget, hogy a gyerekek megismerkedjenek a határon túli magyar történelmi, irodalmi emlékekkel, természeti kincsekkel és a határon túli magyarsággal.

Kirándulásunkat Zágrábban kezdtük. Felkerestük a Szent István Székesegyházat, a Zrínyi parkot a meterológiai állomással és Gradac kőkapuját, melynek építését IV. Béla magyar király rendelte el. Egész napos kiránduláson veszünk részt Rijekában, a „magyar” kikötővárosban. Koszorút helyeztünk el Baross Gábor és Jókai Mór emléktábláinál. Megkerestük a kikötőben a még meglévő magyar emlékeket és a Magyar Királyi Tengerhajózási Vállalat székházát. Látogatást tettünk Trsat várában és a trsati Mária kegyhelyen.

Koszorút helyeztünk el Lovranban Feszty Árpád emléktáblájánál. Innen a Lungomare tengerparti sétányon végigsétáltunk Opatijáig, a monarchia legdivatosabb és legnagyobb üdülővárosáig. Rövid kiránduláson vettünk részt Krk szigetén és Baska festői strandján. A szálláshelyünkön, Kraljevicában található Frangepán várban is látogatást tettünk.

Hazafelé még megálltunk Varasdon, ahol idegenvezető segítségével megnéztük a várat és a város nevezetességeit. Szállásunk a a Kvarner-öböl festői kisvárosában, Kraljevica-ban volt a tengerparton, ahol a túrák után minden este fürödtünk a tengerben.

Rengeteg élménnyel és ismerettel tértünk haza Horvátországból, remélve hogy hamarosan újra láthatjuk a tengert.

Vajda Jenő

Az út során készült képeket ITT nézhetik meg.


Deákosok Szlovákiában!

A „Határtalanul” program segítségével az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói négy napos kiránduláson vettek részt 2019. május 28-tól a Felvidéken, Szlovákiában. A túrát az intézmény 52 iregszemcsei, magyarkeszi és felsőnyéki tanulója teljesítette.

A Határtalanul program arra ad lehetőséget, hogy a gyerekek megismerkedjenek a határon túli magyar történelmi, irodalmi emlékekkel, természeti kincsekkel és a határon túli magyarsággal.

Sajnos az időjárás nem fogadott minket kegyeibe, de az eső ellenére meglátogattuk Bajmóc várát, városnéző sétát tettünk idegenvezető segítségével Besztercebányán. Szállásunk a Tátra lábánál, Tátralomnicon volt.

Esőben, felhőben tettünk túrát a 2634 méter magas Lomnici-csúcsra, de a három kabinos libegővel utazás és a hógolyózás feledtette velünk a korlátozott kilátást.
Kirándultunk Késmárkra és Lőcsére, ahol beszélgettünk a települések magyar irodalmi és történelmi szerepükről. Halogattuk a túránkat a Csorba-tóhoz, hátha eláll az eső, feloszlik a felhőzet és kisüt a nap. De ez a kirándulás az esős túrákról marad emlékezetes.

Hazaúton megálltunk Kassán, ahol megnéztük a kassai főszékesegyházat, II. Rákóczi Ferenc sírját, Rodostói házának pontos mását, a színház épületét, a főteret. Utolsó programpontként rövid sétát tettünk a Szádelői-völgyben.

Rengeteg élménnyel, ismerettel és vizes esőkabáttal tértünk haza Szlovákiából, megfogadva, hogy még visszatérünk, mikor süt a Nap.

Vajda Jenő


Határtalanul Horvátországban!

A „Határtalanul! tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” program keretein belül az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskolának és tagintézményeinek 41 hetedikes tanulója tanulmányi kiránduláson vett részt Horvátországban 2018. május 29-től június 1-ig. A program célja, hogy a diákok megismerjék a külhoni magyar történelmi, kulturális emlékeket.

Idegenvezetők segítségével megismerkedtünk Zágráb és Rijeka nevezetességeivel. Zágrábban a Zrínyi parkon átsétálva megnéztük a meteorológiai állomást, a Jelasics bán teret, Gradac kőkapuját, a főszékesegyházat és a Szent Márk templomot. Trsat várából fantasztikus kilátás tárult a tengerre és Rijeka városára. A kikötőbe lesétálva magyar nyelvi emlékeket kerestünk és nemzeti színű szalagot kötöttünk Baross Gábor emléktáblájánál. Megnéztük a színház épületét, majd Jókai Mórról beszélgettünk az író nemrég felavatott emlékművénél.

Lovranban az óvároson átsétálva nemzeti színű szalagot kötöttünk a Villa Flóránál elhelyezett Feszty Árpád emléktáblánál, majd a Lungomare- sétányon elsétáltunk Opatijáig. Ott az Angiolina parkban a gyerekek néhány selfivel megörökítették a mediterrán és trópusi növényvilágot. Utolsó nap a szálláshelyünkön, Kraljevicában kerestük fel a Frangepán várat. Természetesen túránkból nem hiányozhatott a fürdés sem az Adriai tengerben. Szálláshelyünk kitűnő stranddal rendelkezett, és minden nap késő délutáni fürdőzéssel végződött. Rengeteg élménnyel és ismerettel tértünk haza Horvátországból, megfogadva, hogy még visszatérünk a tengerhez.

Vajda Jenő


Erdélyben Határtalanul

A „Határtalanul” program segítségével az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói négy napos kiránduláson vettek részt Romániában, Erdélyben. A túrán az iskola 41 iregszemcsei, magyarkeszi és felsőnyéki tanulója vett részt.

A Határtalanul program arra ad lehetőséget, hogy a gyerekek megismerkedjenek a határon túli magyar történelmi, irodalmi emlékekkel, természeti kincsekkel és a határon túli magyarsággal.

Utunk során meglátogattuk Nagyvárad, Torockószentgyörgy, Gyulafehérvár és Déva várát, a kolozsvári Szent Mihály székesegyházat és a tordai Kisboldogasszony templomot. Kolozsváron megnéztük Mátyás király szülőházát és a főtéren álló szobrát. Felejthetetlen túrát tettünk a tordai sóbányában és a tordai hasadékban.

Nemzeti színű szalagot kötöttünk Nagyenyeden a Bethlen Gábor kollégiumnál és Aradon a Vértanúk emlékművénél.

Szállásunk az Európa Nostra díjas településen, Torockón volt. A falu lakosságának 98%-a vallja magát magyarnak. Itt a néprajzi múzeumban megismerkedhettünk Aranyosszék népművészetével, iparával. Megnéztük a felújítás alatt álló vízimalmot is. A gyerekek érdeklődve figyelték, hogyan hajtják be a teheneket este a legelőről.

Meglátogattuk és ajándékot vittünk a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által működtetett torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthonba. Köszönjük a felajánlásokat a szülőknek, Az iregszemcsei iskolának és Vecsei Sándornak. A gyermekotthon és a mi gyermekeink nagyon jó hangulatú focimeccset játszottak egymással.

A négy nap elteltével mindenki rengeteg jó és szép élménnyel tért haza.

Vajda Jenő