Határtalan jókedv Szlovákiában

Az idei tanévet 28 diákunk és 3 pedagógusunk Szlovákia csodás tájain zárhatta.

Június 10-14. között a Határtalanul pályázat keretében a hetedik évfolyam kereste fel a magyar vonatkozású helyszíneket: Selmecbánya, Zólyom, Késmárk, Lőcse, Kassa, Betlér, Krasznahorka. Ezek révén irodalmi és történelmi ismereteinket elevenítettük fel és bővítettük.

Felkutattuk Szlovákia természeti kincseit is. Felvonókkal hódítottuk meg a Lomnici-csúcsot, dideregve néztük meg a Dobsinai-jégbarlang és a Jászói-cseppkőbarlang képződményeit, túráztunk a szlovák Grand Canyon-nak nevezett Szádelői-völgy szurdokai között.

A gyerekek betekinthettek a szlovák kultúrába és művészetbe, megtapasztalhatták a helyiek vendégszeretetét és élvezettel hallgatták az ízes palóc nyelvjárást. Csillagtúránk központi helyszíne, vagyis a szállásunk, Kassán volt, ahol a kényelmes szobák teljes ellátással garantálták a jókedvet egész hétre.

Az élményekkel teli hétről készült fotókat ITT tekinthetik meg az érdeklődők.

Találkozunk jövőre Horvátországban!

Macher Róbertné és Gábor Anita

Határtalanul Erdélyben

Mindig nagy élmény egy kirándulás, főleg, ha számunkra ismeretlen környezettel, emberekkel találkozunk, mégis mindent megértünk belőlük.

Ezzel az élménnyel találkozhattunk a Határtalanul program jóvoltából egy erdélyi kiránduláson, ahol intézményünk tanulói közül 35 diák és 4 pedagógus vehetett részt. A május végi előkészítő foglalkozást és a június eleji Nemzeti Összetartozás témanapot követően utazhatott a csapat június 12-16-ig Erdélybe.

A célunk az volt, hogy a gyerekek élménytanulásban vegyenek részt, tapasztalati úton találkozzanak természeti kincsekkel, a magyar kultúra félve ápolt évtizedeiben is megóvott emlékművekkel, Székelyföld kincseivel, az ott élő emberek nyelvezetével, kulturális szokásaikkal. Mindeközben kizökkenjenek az iskolai keretek szabta monotonitásból, érezzék jól magukat, és kötetlen formában fogadják be a rájuk áramló információkat. A kirándulás több magyarlakta települést érintett, voltunk Torockón, Szovátán, Korondon, Borzonton, Székelyudvarhelyen, Csíksomlyón. Megkoszorúztuk Tamási Áron, Orbán Balázs sírhelyét, Madéfalván a székely vértanúk emlékművét, és Aradon is elhelyeztük a megemlékezés virágait.

A természeti kincsek közül a Gyilkos-tó, Medve-tó, a Békás-szoros és a Madarasi Hargita szépségét csodálhattuk meg. Amellett, hogy maga az utazás, a célállomások látványa is nagy benyomást tett a fiatalokra, egymás közötti, nem iskolán belüli szociális hálójuk is nagyban bővült. Megismerkedtek más gyerekekkel, akikkel az út során találkoztak, növekedett a toleranciájuk, az egymás iránti tiszteletük. Sokat tanultak a magyarok helyzetéről – a hozzájuk történő viszonyulásról, a nemzeti összetartásról, öntudatról, és arról, milyen székelynek lenni Romániában.

Az út során készült képeket ITT nézhetik meg.


Kirándulás a Tengermelléknél!

A „Határtalanul” program segítségével az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói öt napos kiránduláson vettek részt Horvátországban. A túrán az intézmény 65 iregszemcsei, magyarkeszi és felsőnyéki tanulója vett részt két Határtalanul pályázat (HAT-KP-1-2021/1-00885, HAT-KP-1-2021/1-000878) keretében.

A Határtalanul program arra ad lehetőséget, hogy a gyerekek megismerkedjenek a határon túli magyar történelmi, irodalmi emlékekkel, természeti kincsekkel és a határon túli magyarsággal.

Kirándulásunkat Zágrábban kezdtük. Felkerestük a Szent István Székesegyházat, a Zrínyi parkot a meterológiai állomással és Gradac kőkapuját, melynek építését IV. Béla magyar király rendelte el. Egész napos kiránduláson veszünk részt Rijekában, a „magyar” kikötővárosban. Koszorút helyeztünk el Baross Gábor és Jókai Mór emléktábláinál. Megkerestük a kikötőben a még meglévő magyar emlékeket és a Magyar Királyi Tengerhajózási Vállalat székházát. Látogatást tettünk Trsat várában és a trsati Mária kegyhelyen.

Koszorút helyeztünk el Lovranban Feszty Árpád emléktáblájánál. Innen a Lungomare tengerparti sétányon végigsétáltunk Opatijáig, a monarchia legdivatosabb és legnagyobb üdülővárosáig. Rövid kiránduláson vettünk részt Krk szigetén és Baska festői strandján. A szálláshelyünkön, Kraljevicában található Frangepán várban is látogatást tettünk.

Hazafelé még megálltunk Varasdon, ahol idegenvezető segítségével megnéztük a várat és a város nevezetességeit. Szállásunk a a Kvarner-öböl festői kisvárosában, Kraljevica-ban volt a tengerparton, ahol a túrák után minden este fürödtünk a tengerben.

Rengeteg élménnyel és ismerettel tértünk haza Horvátországból, remélve hogy hamarosan újra láthatjuk a tengert.

Vajda Jenő

Az út során készült képeket ITT nézhetik meg.


Deákosok Szlovákiában!

A „Határtalanul” program segítségével az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói négy napos kiránduláson vettek részt 2019. május 28-tól a Felvidéken, Szlovákiában. A túrát az intézmény 52 iregszemcsei, magyarkeszi és felsőnyéki tanulója teljesítette.

A Határtalanul program arra ad lehetőséget, hogy a gyerekek megismerkedjenek a határon túli magyar történelmi, irodalmi emlékekkel, természeti kincsekkel és a határon túli magyarsággal.

Sajnos az időjárás nem fogadott minket kegyeibe, de az eső ellenére meglátogattuk Bajmóc várát, városnéző sétát tettünk idegenvezető segítségével Besztercebányán. Szállásunk a Tátra lábánál, Tátralomnicon volt.

Esőben, felhőben tettünk túrát a 2634 méter magas Lomnici-csúcsra, de a három kabinos libegővel utazás és a hógolyózás feledtette velünk a korlátozott kilátást.
Kirándultunk Késmárkra és Lőcsére, ahol beszélgettünk a települések magyar irodalmi és történelmi szerepükről. Halogattuk a túránkat a Csorba-tóhoz, hátha eláll az eső, feloszlik a felhőzet és kisüt a nap. De ez a kirándulás az esős túrákról marad emlékezetes.

Hazaúton megálltunk Kassán, ahol megnéztük a kassai főszékesegyházat, II. Rákóczi Ferenc sírját, Rodostói házának pontos mását, a színház épületét, a főteret. Utolsó programpontként rövid sétát tettünk a Szádelői-völgyben.

Rengeteg élménnyel, ismerettel és vizes esőkabáttal tértünk haza Szlovákiából, megfogadva, hogy még visszatérünk, mikor süt a Nap.

Vajda Jenő


Határtalanul Horvátországban!

A „Határtalanul! tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” program keretein belül az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskolának és tagintézményeinek 41 hetedikes tanulója tanulmányi kiránduláson vett részt Horvátországban 2018. május 29-től június 1-ig. A program célja, hogy a diákok megismerjék a külhoni magyar történelmi, kulturális emlékeket.

Idegenvezetők segítségével megismerkedtünk Zágráb és Rijeka nevezetességeivel. Zágrábban a Zrínyi parkon átsétálva megnéztük a meteorológiai állomást, a Jelasics bán teret, Gradac kőkapuját, a főszékesegyházat és a Szent Márk templomot. Trsat várából fantasztikus kilátás tárult a tengerre és Rijeka városára. A kikötőbe lesétálva magyar nyelvi emlékeket kerestünk és nemzeti színű szalagot kötöttünk Baross Gábor emléktáblájánál. Megnéztük a színház épületét, majd Jókai Mórról beszélgettünk az író nemrég felavatott emlékművénél.

Lovranban az óvároson átsétálva nemzeti színű szalagot kötöttünk a Villa Flóránál elhelyezett Feszty Árpád emléktáblánál, majd a Lungomare- sétányon elsétáltunk Opatijáig. Ott az Angiolina parkban a gyerekek néhány selfivel megörökítették a mediterrán és trópusi növényvilágot. Utolsó nap a szálláshelyünkön, Kraljevicában kerestük fel a Frangepán várat. Természetesen túránkból nem hiányozhatott a fürdés sem az Adriai tengerben. Szálláshelyünk kitűnő stranddal rendelkezett, és minden nap késő délutáni fürdőzéssel végződött. Rengeteg élménnyel és ismerettel tértünk haza Horvátországból, megfogadva, hogy még visszatérünk a tengerhez.

Vajda Jenő


Erdélyben Határtalanul

A „Határtalanul” program segítségével az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói négy napos kiránduláson vettek részt Romániában, Erdélyben. A túrán az iskola 41 iregszemcsei, magyarkeszi és felsőnyéki tanulója vett részt.

A Határtalanul program arra ad lehetőséget, hogy a gyerekek megismerkedjenek a határon túli magyar történelmi, irodalmi emlékekkel, természeti kincsekkel és a határon túli magyarsággal.

Utunk során meglátogattuk Nagyvárad, Torockószentgyörgy, Gyulafehérvár és Déva várát, a kolozsvári Szent Mihály székesegyházat és a tordai Kisboldogasszony templomot. Kolozsváron megnéztük Mátyás király szülőházát és a főtéren álló szobrát. Felejthetetlen túrát tettünk a tordai sóbányában és a tordai hasadékban.

Nemzeti színű szalagot kötöttünk Nagyenyeden a Bethlen Gábor kollégiumnál és Aradon a Vértanúk emlékművénél.

Szállásunk az Európa Nostra díjas településen, Torockón volt. A falu lakosságának 98%-a vallja magát magyarnak. Itt a néprajzi múzeumban megismerkedhettünk Aranyosszék népművészetével, iparával. Megnéztük a felújítás alatt álló vízimalmot is. A gyerekek érdeklődve figyelték, hogyan hajtják be a teheneket este a legelőről.

Meglátogattuk és ajándékot vittünk a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által működtetett torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthonba. Köszönjük a felajánlásokat a szülőknek, Az iregszemcsei iskolának és Vecsei Sándornak. A gyermekotthon és a mi gyermekeink nagyon jó hangulatú focimeccset játszottak egymással.

A négy nap elteltével mindenki rengeteg jó és szép élménnyel tért haza.

Vajda Jenő